Op, geloof ik, een van de mooiste locaties van Noord, de Buiksloterweg, woont Nancy Wiltink, met haar ‘Tuin aan Zee’. Ze woont er al 20 jaar en weet dus zo goed als alles over Noord. Bij bijvoorbeeld mijn introductie in Noord, een bijeenkomst in de lege toen nog zo genoemde Shell Toren, vertelde ze al verhalen over het Galgenveld. Bij ‘Hap Snap’, een evenement wat oude en nieuwe bewoners bij elkaar liet dineren, serveerde ze aardperen uit eigen tuin. Op de Havensafari vertelt ze over waterig Noord en alles eromheen. Kortom overal waar ik kom in Noord, kom ik Nancy wel tegen met weer een leuk initiatief, of een mooi verhaal. En nu ben ik bij haar thuis voor de uitleg van een wederom mooi project. Het ‘Kerstbomenbos 2.0’ waar ze hart en ziel in legt uit pure betrokkenheid bij de natuur én Noord.

“Elk jaar is het voor veel mensen hetzelfde dilemma” zegt Nancy: “je wilt graag een echte groene kerstboom in huis, maar dan sta je na de kerstdagen weer met dezelfde vraag: weggooien, op het vuur, of toch proberen de boom in leven te houden. Maar een goede plek om je boom te herplanten is er niet in de stad. Illegaal geplante kerstbomen worden verwijderd en dat is doodzonde”. Vandaar dat Nancy zich inzet om een plek te vinden waar de bomen herplant kunnen worden.

En die heeft ze gevonden vlak naast het bouwterrein van de Noord-Zuidlijn bij de Sixhaven, op voedzame gemeentegrond, aangevuld met puikbeste boomgrond.

Iedereen die wil deelnemen aan het bos koopt een, speciaal voor herplant in de pot gekweekte, Servische spar met overlevingstips. Een boom van bijna twee meter voor slechts 18 euro via voorjebuurt.nl/

Op zaterdag 16 en zondag 17 december 2017 vanaf 14.00 kun je je gekochte boom ophalen en op 6 en 7 januari wordt hij herplant.

Veelgehoorde reacties:Dennenbomen horen niet in Noord en kerstbomen gaan altijd dood’

Veel mensen denken dat bomen met kluit het toch niet overleven. In de pot gekweekte bomen, die speciaal voor herplanten gekweekt zijn hebben de grootste kans. Nancy reserveerde daarom, via een Nederlandse kweker, 100 van die bomen. Servische sparren met een sterk wortelgestel (zie www.kerstbomenkwekerij.nl) Geen kunstmest gebruikt, nauwelijks bestrijdingsmiddelen en met milieukeurmerk gekweekt.

Hoe gaat het in z’n werk?

Alle planters krijgen een eigendomsbewijs mee, dat ze mede-eigenaar zijn van dit bos. Niet van de grond, die is van de gemeente, maar wel van de bomen. Er hangt een spandoek bij, zodat duidelijk is wat de achtergond van dit bos is. Onder planters en scholieren werft Nancy boomverzorgers, die water willen geven. Na een jaar mogen mensen hun eigen boom terug ophalen als hij nog leeft, maar ze mogen hem ook schenken om een andere buurtbewoner blij te maken met een Kerstboom.

’n Nieuwe traditie is geboren: zowel bij het ophalen als het herplanten van de bomen van het ‘Noordse Kerstbomenbos  2.0.’ is alleen langskomen voor de gezelligheid ook mogelijk, onder het genot van een kop warme chocolademelk en een knapperend vuurtje.

Dít is nu zo typerend leuk aan Noord. Ik heb er nu al zin in straks aan dat knapperend vuurtje, met die choco, met een schep in de grond spitten. ’N bos planten op hemelsbreed afstand van het centrum van Amsterdam. Hoe bijzonder is dat? Dat kan, bijna, alleen in Noord.

De praktische gegevens op een rijtje: hoe, wat, waar?

  • je boom kun je reserveren via voorjebuurt.nl 
  • bomen kun je ophalen op zaterdag 16 en zondag 17 december 2017 vanaf 14.00
  • je boom herplanten kan op zaterdag 6 en zondag 7 januari 2018 vanaf 14.00 tot het (te) donker is
  • waar worden de kerstbomen herplant? Op de Sixhavenweg bovenop de tunnelbuis en langs het fietspad
  • er zijn scheppen aanwezig
  • wil je je boom vóór 6 januari bij Tuin aan Zee (Buiksloterweg 9) alvast afgeven dan mag dat ook, als je op of na 6/7 januari maar wel weer terugkomt om hem te planten.
  • bij de bomen komt een spandoek te staan met informatie over het bos en contactgegevens
  • dode bomen en gras onder de bomen worden regelmatig verwijderd, het stadsdeel belooft 4x per jaar te maaien
  • na een jaar (dec 2018) worden de overlevende bomen weer opgehaald

 

Het terrein waar je je kerstboom ophaalt. Achter de hekken, over de sluis bij de Buiksloterweg.

 

 

Laat een Reactie achter

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.