Tijdens de eerste editie van de Groenste Dag van Noord kregen we de kans om inspirerende duurzame initiatieven en groene projecten in Amsterdam Noord van dichtbij te bekijken. De uitgelezen kans voor A-NORTH om een tour te maken met Yvonne aan de westzijde van Amsterdam Noord.

De groene wandeltour richtte zich op duurzame projecten in Noord en op het hergebruik van oude industriele panden op en in de omgeving van de NDSM-werf. Na de begroeting van Yvonne liepen we richting de NDSM-werf waar we meer uitgelegd kregen over het ontstaan van het gebied en bleven we even stil staan bij het verhaal achter de ‘Naald van Goedkoop’.

Met een prachtig uitzicht over het IJ ging Yvonne in op de ontwikkeling van de NDSM werf, terwijl er ondertussen iemand een sprong maakte vanaf het Faralda Crane Hotel. Ook deze kraan is dus opnieuw in gebruik genomen door bungeejumpers.

De Kunststad was speciaal voor De Groenste Dag van Noord opengesteld dus kregen we de kans om hier rond te kijken. Bovenop de voormalige skatebaan konden we de kunst expositie bewonderen. Met name de foto’s van Marc Faasse en de toepassing hiervan maakte een grote indruk.

Toen we de groep weer compleet was, vervolgden we onze weg richting de westelijke zijde van het NDSM terrein. De laatste 10 jaar is steeds zichtbaarder geworden hoe nieuwe initiatieven zoals bijvoorbeeld het Noorderlicht zich met succes duurzaam ontwikkelen. Een stukje verderop kregen we uitleg over hoe een woonboot compleet zelfvoorzienend kan zijn door het eigen water te verwarmen en energie op te wekken door gebruik te maken van het IJ. Joanne, eigenaresse van geWoonboot liet ons zelf even een kijkje nemen op het dak. Behalve een prachtig uitzicht over het IJ, konden we zien hoe er gebruik werd gemaakt van zonnepanelen en een groen dak tegelijkertijd.

Eenmaal beneden verlieten we de meest duurzame woonboot van Amsterdam en liepen we richting Tuindorp Oostzaan. Onderweg maakten we een korte stop bij het Kraanspoor, voordat we het Tuindorp inliepen. Yvonne vertelde over de historie van deze buurt van Noord en hoe de sfeer was in de vorige eeuw voordat Amsterdam Noord in populariteit toe nam. Zelfs wij van A-NORTH hadden niet eerder gehoord wat mensen deden met hun fiets als het gebied overstroomde!

Eenmaal in het centrum van Tuindorp Oostzaan, het Zonneplein, nam Yvonne afscheid van ons en begon Jan Klaasssen op het plein zijn poppenkast verhaal aan de kinderen.

Het was een inspirerende dag!

 

 

Laat een Reactie achter

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.