Er is geen betere gast voor THIS IS HOLLAND dan een Costa Ricaanse tiener die in Amsterdam geboren is en op zijn derde emigreerde naar Costa Rica. Want wat weet hij van zijn geboorteland? Nauwelijks iets. En tieners houden ervan om spectaculaire dingen te ervaren en zo kennis tot zich te nemen, dus THIS IS HOLLAND was de uitgelezen 5D attractie om hem op een speelse manier wat mee te geven van zijn geboorte erfgoed. Costa Rica is natuurlijk een schitterend land maar we wilden hem laten zien dat Nederland ook prachtig is en dat hij trots mag zijn op zijn half Nederlandse afkomst.

We verzamelden bij Restaurant THT en vroegen ons af of we met onze online gekochte tickets moesten reserveren. Dat hoeft niet want elk kwartier vertrekt er een vlucht. Nederlands gesproken maar omdat wij een mix-talig gezelschap zijn, moesten we iets langer wachten om de Engels gesproken vlucht te vliegen. Dat is niet erg want er is van alles te zien en te doen terwijl je wacht. Ten eerste ga je onder de meetlat, want alleen vanaf 1 meter en 2cm mag je mee. Dit om te voorkomen dat kinderen kleiner dan die lengte onder de gordel uitschieten.  De organisatie van THIS IS HOLLAND neemt geen risico’s dus wordt zwangeren vanwege de riem om de buik en mensen met hartproblemen afgeraden om mee te gaan. Laatst genoemde personen kunnen wel mee maar dan op eigen risico.

Tegelwand

De trap op en je komt bij een enorme wand met Delfts blauwe tegeltjes. Met teksten uit onze geschiedenis maar ook met grappige typisch Nederlandse gewoontes.

Quizen over Nederland

Of je kunt interactief quizvragen beantwoorden over Nederland. Ik kan je vertellen dat wij geboren en getogen Hollanders soms niet veel hoger scoorden dan ons Costa Ricaans gastje. Want wat is er veel te weten over Nederland wat je vergeten bent of waar je je niet bewust van bent. De ‘Oh ja-momentjes’ volgden elkaar in rap tempo op.

En Oh Yes, dan zijn we aan de beurt en kan onze verrassingsexpeditie door ‘THIS IS HOLLAND’ beginnen’. Het leukste is dat je niet weet wat je te wachten staat. Eerst word je naar show 1 geleid door een vriendelijke medewerker; ’This is your guide’.

Peter Lusse (je weet wel van de serie Vrienden voor het Leven) popt tussen de gordijnen op en hij neemt je mee in een stukje unieke geschiedenis van Nederland in een film van +- 7 minuten,  met onder andere mooie oude beelden over de Hollandse botenbouw, haringvangst en watersnnoodramp.

Kaart van Nederland met locaties

Vervolgens kom je in een ruimte met de kaart van Nederland en krijg je wat beeldende achtergrondinfo over de 22 locaties waar je zo dadelijk overheen gaat vliegen, onder andere de Zaanse schans, windmolens en het huis van Oranje Nassau.

En dan is het zover: we kunnen inchecken voor The Flight Experience. Per kwartier kunnen 40 mensen starten, 2 verdiepingen, 20 per verdieping. ‘Fasten your seatbelts en ready for take off’. Dan word je The Flight Experience ingeschoven. Dit heeft een heel realistisch effect, je zit er middenin, heel anders dus dan een film waar je náár kijkt. Je zweeft door de locaties en ervaart wind, nevel en geur.

Een hele bijzondere ervaring temeer door de werkelijk schitterende beelden, die met een Fish-Eye lens, onder een helikopter hangend, zijn gemaakt. Het team van EMS Films is er anderhalf jaar mee bezig geweest. Het is hetzelfde team dat de documentaire ‘De Nieuwe Wildernis’ maakte. Ze hebben de mooiste plekken uitgekozen. En ja, je denkt wel even; “waar in Nederland heb ik ooit zoveel paarden in de vrije natuur gezien”? als je over de Oostvaardersplassen zweeft. Maar wat geeft dat, het is een werkelijk fantastisch overweldigend beeld en geeft een enorm gevoel van vrijheid.

Dit wordt nog eens optimaal versterkt door de prachtige, speciaal voor deze Flight Experience gecomponeerde muziek van René Merkelbach.

This is Holland behind the scenes from THIS IS HOLLAND on Vimeo.

De vlucht op zichzelf duurt 9 minuten maar had voor mij veel langer mogen duren. Een fantastische ervaring. ‘THIS IS HOLLAND’ is bedoeld om bezoekers  te laten zien hoe mooi Holland is en ze te inspireren om andere dingen in Holland te gaan zien.

Je zou denken dat het voor toeristen bedoeld is maar zowel ik, als doorgewinterde Hollandse, als mijn Nederlandse en half Nederlandse gezelschap vonden het fantastisch. Voor schoolkinderen (vanaf 1.02m) is het een hele mooie bijzonder educatieve ervaring.

En als er bij een stroopwafel staat: ‘This is lekker’, dan vinden wij NL’ ers dat ook.

Sinds 1 februari is ‘THIS IS HOLLAND’ officieel geopend. Go and experience it yourself!

 

Laat een Reactie achter

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.