Voor A-NORTH ging ik op pad of liever gezegd op boottour en beleefde live het Amsterdam Light Festival. Daarna had ik een kort interview met Cor van Opzeeland, schipper van de Jonckvrouwe

Als ik op de Aambeeldstraat in Amsterdam Noord door het hek ga, word ik in de haven hartelijk verwelkomd. Ik waan me direct in de wereld van schippers en schepen. In tegenstelling tot de huidige hectische vaarten in Amsterdam centrum, heerst hier een soort ouderwetse rust. De salonboot de Jonckvrouwe, een oud burgemeestersbootje van Rijkswaterstaat, stamt uit 1927. Deze salonboot, die in die tijd de enige in Amsterdam was, lag weg te kwijnen en GVB besloot het bootje op te knappen. De Jonckvrouwe draagt niet voor niets haar naam, want het is een echte VIP boot. Zij voer belangrijke burgemeestersgasten door de stad, waaronder ook prinses Beatrix.

Als ’n echte jonkvrouwe word ik de salonboot op geholpen ware het niet dat door de recente sneeuw de hoepelrok vervangen is door een broek en snowboots. De galante heer in kwestie is Cor van Opzeeland, schipper van de Jonckvrouwe. Cor was 25 jaar lang schipper op rondvaartboten door de Amsterdamse grachten. Cor weet dus hoe je Amsterdam het best vanaf het water kunt bewonderen. Hij vaart nu met veel plezier de Amsterdam Light Tour in salonboot de Jonckvrouwe, 2 vaarten per avond van 17.00-19.00 uur en van 20.00-22.00 uur.

Amsterdam Light Festival

De Jonckvrouwe vaart onder het genot van een lekker drankje een route van 6,5 kilometer, precies de ‘Thinline’ route van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei. De kunstenaar creëerde een rode lichtlijn die het historisch centrum van Amsterdam begrenst. De 6,5 kilometer lange glasvezeldraad, licht op doordat er lasers doorheen worden geschoten

Het Amsterdam Light Festival is een overweldigende belevenis in zo’n intiem bootje. De Jonckvrouwe doet er zo’n twee uur over, en je hoeft niet in een file te liggen, want ze vaart filevrij.

Mijn fantasie slaat blijkbaar op hol bij het zien van al die lichtjes op het water, en ik zie alleen maar mogelijkheden. Wat is er nou romantischer dan je geliefde ten huwelijk vragen op een privé-salonboot, varend over de Amsterdamse Grachten, terwijl de lichtfontein van kunstwerk ‘Whole Hole‘ van het Amsterdam Light Festival over je heen valt?!

Eenmaal terug in de haven, besef ik me dat het jammer is dat ik al gegeten heb, omdat ik naast de Restaurantkade in het Hamerstraatkwartier uitkom.  Een tip:  Heb je bij terugkomst in de haven nog geen genoeg van al deze water & licht pracht? Dan raad ik je aan om na te gaan genieten met een drankje en/of hapje bij FC Hyena, Hotel de Goudfazant of de Hangar aan het IJ.

Wat zo uniek is aan tours met dit charmante bootje en idem schipper?

Je vaart naar plaatsen waar reguliere rondvaarten meestal niet komen. Voor een kleine meerprijs, kun je zelf de opstapplaats bepalen. Maar eerlijk gezegd zou ik je een bezoek aan de Ponthaven niet laten ontnemen, behalve dat je er makkelijk kunt parkeren is het een unieke kans om’n kijkje te nemen achter de schermen van het GVB. Naast de belevenis van het Amsterdam Light Festival, is de Jonckvrouwe ook ideaal voor een vergadering op een speciale plek of een prachtige rondvaart met collega’s.

Ben je nu net zo enthousiast geworden als ik over het salonbootje de Jonckvrouwe en wil je ogenblikkelijk een boottour vastleggen voor het Amsterdam Light Festival of een andere vaartocht? Kijk dan hier! Want water, boten en licht magnetiseren nou eenmaal.

 

Laat een Reactie achter

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.